"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah banyak dari prasangka, sesungguhnya sebahagian dari prasangka adalah dosa, Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain, Dan janganlah antara kamu mengata sebahagian yang lain. Apakah ada antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. Dan bertakwalah kepada Allah, sungguh Allah Maha Penerima taubat, Maha Penyayang" Ayat 12 : Surah Hujrat

Followers

May 23, 2012

...













PERBEDAAN DI DUNIA


Ya Allah tenangkan hati hambaMu ini Ya Allah, sesungguhnya aku redha dengan anugerah yang telah kau berikan padaku. Aku tidak sepatutnya mempertikaikan anugerahMu ini Ya Allah.

Salam. Alu dear friends.
Kadang2 aku ade juga rasa pelik dengan orang2 di sekeliling aku. Mereka sentiasa akan membeza2 setiap orang yang mereka lihat. Sebabnya? Ntah..mungkin sebab paras rupa mungkin. Kenapa mereka perlu membezakan setiap insan di dunia ini dengan cara atau sesuatu yang tidak logik or masuk akal? DAN kenapa orang yang mereka tidak suka, mereka akan sentiasa mencari peluang untuk mengutuk or mempertikaikan setiap perilaku orang yang mereka tidak suka? Adakah mungkin sebab orang yang mereka rasa tidak cantik itu buruk, keji atau hina? Sedih bila lihat keadaan ini. Setiap orang mempunyai perasaan. Mereka tidak layak dihina oleh manusia di dunia ini. Wahai sahabat2 ku yang disayangi, usia seperti kita dan dengan keadaan dunia sekarang ini, seharusnya kite lebih matang dan mencari sesuatu yang boleh dijadikan amal untuk bekalan akhirat kelak. Tidak perlu mencari keburukan orang untuk kite jadikan bahan ketawa atau gurauan, walaupun hanya dengan niat untuk bergurau, kadang2 mungkin boleh menguris hati orang lain.



"KADANG KITE BERGALAK KETAWA BERSAMA RAKAN2, TAPI KITE TIDAK SEDAR YANG RAKAN2 KITE SEDANG MENTERTAWAKAN KITE"


"BIAR DIPANDANG HINA DI BUMI, JANGAN DIPANDANG HINA DI LANGIT"


"JANGAN HIRAU DENGAN PUJIAN MANUSIA, KEJAR PUJIAN DARI ALLAH S.W.T."




May 18, 2012

Alhamdulillah..thank you Allah..


Salam..hello..holla...

Hai teman-teman!!! Sihat? Hope sume sihat2 aje.. 

Lately sangat2 happy sebab banyak sangat cerita2 happy..yeay!! (^-^) Alhamdulillah this year dapat melaksanakan impian ber'business. Nak tau biz ape? Erm... BLUEBERRY CHEESE TART.. Macam tak percaye je kn. Sume bermula dari my fren yang mintak tolong wat kan tart for VIP gift masa wedding her sister. Then Jusz pun gatal duk upload kat si MUKA BUKU..hehe.. Then ade la yang start tanye..and the best is until now da hampir 2000pcs da orang order. Order dari Penang pun ade. Alhamdulillah.. But yang paling best Jusz ade pembantu..yeay.. It was ALONG, my brother. Now Along pakar m'buat shell/crust untuk tart. Nasib baik jugak ade Along, if tak pengsan..huhu.. Thank you ALONG..and sowy upah/gaji tak banyak. Prinsip kami "BUKAN NAK UNTUNG SANGAT" but "KAMI SUKA TENGOK ORANG HAPPY"..(^-^)..


Next, erm yang nie lagi tak sangka..but Alhamdulillah we got it. Thank you ProEight..opps salah2..bukan pro8 dulu..thanks to my Sr. Human Resources & Admin Executive, itu dia sis Jamilah Abdullah @ Kak Jay coz bagi kami kepercayaan untuk menjalankan tugas kami. Insya'Allah we try our best. Now our title have been changes..yeay!!! Hope we will more responsible. And thanks juga pada sahabat2 HRA, Nur Fadhilah Ariffin @ Kak Dell, Noraziana Zulkifli @ Azie & Nor Shazlin Aminah Nordin @ Lin. Happy sangat2 kja ngan korg..hope our frenship will never end. LOVE u ALL sangat2. SAYA SANGAT SAYANG MEREKA2 di HRA..muahh..muahh..


And the important is THANK YOU ALLAH, all this is come from you.. Insya'Allah, i will always remember you and pray to you..amin..amin..amin...

April 15, 2012

KESEMPURNAAN

Jika kamu memancing ikan
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kail kamu dan mungkin ia akan MENDERITA
selagi ia masih hidup

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang
Setelah dia mulai MENYAYANGI kamu
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu sahaja
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
Dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu…

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh

Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja
Kerana apabila ia mulai RETAK

tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja

Begitulah juga jika kamu sedang memiliki seseorang. TERIMALAH dia seadanya
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa

Anggaplah dia manusia biasa
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN, tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat

Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja


Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT

Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba mencari makanan yang lain?

Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi
Kamu akan MENYESAL


Begitulah juga jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu
MENYAYANGIMU…. MENGASIHIMU…. dan MENCINTAIMU….
Mengapa kamu berlengah lagi? Dengan cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain?

Terlalu mengejar KESEMPURNAAN?
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna,
Sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang
Dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI
Kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA… itu lebih BERMAKNA !

March 11, 2012

Syukur Alhamdulillah..



Thank you Allah...

i'll alwayz remember YOU..
Insya'Allah..
Amin..amin..amin..



I will only cry for YOU ALLAH...



March 4, 2012

SAME


It was happened like 8 years ago.
With the SAME WAY,
and SAME FLOW.

Nothing to say...

SURATAN ATAU KEBETULAN always

Friends,
I wish you will happy forever with what you have now. May Allah s.w.t. bless you. 
I will always love you friends.




Mood: Try to smile & back to normal..amin..


February 19, 2012

AGUNGNYA CINTAMU


Ya Allah Ya Tuhan ku.. Ampunilah hambaMu ini Ya Allah...

Sesungguhnya aku tidak pernah berniat untuk meletakkan ingatan ku pada insan didunia lebih dariMu Ya Allah.. Aku hanya insanMu yang lemah yang tidak pernah lepas dari melakukan kesilapan. Aku memohon agar aku dapat meletakkan CINTA ku pada Mu Ya Allah lebih dari insan didunia. AGUNGNYA CINTAMU.

Ya Allah salahkah atau berdosakah aku??
Ya Allah kau tabahkanlah hati hambaMu ini, sesungguhnya aku tidak kuat...
Jangan biarkan aku menangis kerana cinta di dunia ini Ya Allah..
Tiap kali muncul perasan dihatiku, aku pasti akan meminta petunjuk Mu.. dan
KAU tidak pernah mehampakanku.. Terima kasih Ya Allah.. Syukur.. 

Aku redha..

Tapi pada saat ini aku tidak pasti kenapa aku harus menangis kerana itu..
Ya Allah, berdosanya hambaMu ini kerana menangis kerana cinta di dunia..
Sedangkan aku tahu Qada' dan Qadar Mu Ya Allah..
Ampunilah aku Ya Allah..



February 2, 2012

Sadness and Depression

Salam..hey dear. (^-^) Erm..today nak shared something, ini pun sebab terbaca status my friend Farah Azira dekat FB. If tak terfikir pun nak update new entry..hehe. She have wrote this:

To all those suffering from sadness or depression, know that it isn’t your fault. It isn’t because you’re weak. It isn’t because you’re just not grateful enough. It isn’t because you’re just not religious enough. It isn’t because you don’t have enough faith. It isn’t because Allah s.w.t is angry with you. To all the well-meaning people who tell you this, just smile. And know deep in your heart that the tests of Allah s.w.t come in different forms to different people. And know that, by the help of Allah s.w.t, every test can become a tool to get closer to Him. And that, verily, with hardship come ease–and like all things of this world–this too shall pass.

Hope everyone can get apa yang hendak disampaikan. So jangan pernah salahkan diri sendiri and putus asa. Opps..xleh gak if tak salahkan diri sendiri, nanti lain plak jadinye..hehe.


Terukir Di Bintang

Salam...hai all...how's your day? Hopefully sume ok2 aje.. Just want to shared one of my favorite song this year.. Suka sangat lagu nie.katanye lagu nie Yuna buat khas buat Qi (her BF).. So sweet. Hope dorang have a happy ending..amin.. LOVE YUNA..eceh..





Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti… kan
Kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti… kan
Kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


 **************************** (^-^) *************************

January 29, 2012

I'm Not Beautiful..

Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..



******************************** (^-^) *************************************

January 25, 2012

I miss you my BF...



Reall love and miss you my beloved BOYFRIEND ever.


Al-Fatihah

Semoga Baba tenang disana... Rindu Baba sangat2.. 




January 24, 2012

Colors for 2012


Salam,

Alu dear... Lama tak merepek kat blog nie.. Busy sikit...busy ke?? Ahaks. Boleh tahan la. But sebenarnye pun internet kat rumah xleh pakai pun alasan jugak. Takkan nak update blog kat office plak kan. No..nO. Now da beli broadband baru boleh lah kot nak merepek selalu..hehe.. Rindu sangat nak berblog.

Ohh ya, before t'lambat..da lambat pun.huhu.. SELAMAT TAHUN BARU 2012 buat semua teman2 terCINTA. Semoga semua impian dan harapan kalian t'laksana. Dan semoga kite and family dikurniakan kesihatan, rezeki dan kehidupan yang lebih baik. Amin. Insya'Allah.. (^-^)

Erm..rasanya baru 24 hari kite di tahun 2012, but banyak sangat peristiwa yang berlaku. SUKA, DUKA, GEMBIRA semua ada.Sama ada pada diri kita atau pun disekeliling kita. Hope kite semua tabah and redha dengan setiap ujian ALLAH s.w.t kepada kite ok dear. DON'T BE SAD. Insya'Allah kite semua mampu untuk menempuhinya. "Sesungguhnya Allah s.w.t akan menurunkan ujiannya  pada mereka2 yang mampu menanggungnya". Jangan sesekali menyalahkan takdir. 

Ok..ok..opps tiba2 rasa sebak. (^-^). Hanya Allah s.w.t yang tahu. tQ Allah.

Sorry...sorry terOVER pulak..hehe.. So apa plan and wish korang for this year?? I wish to have:

1. Good health

2. be a good daughter to my MAMA

3. my own CAR

4. online Business

5. good salary 

6. what? boyfriend?? erm...akan ku fikirkan
 (jodoh kite tlh ditentukan Allah s.w.t)

7. wonderful life


Amin...amin..amin...semoga kalian pun sama. Insya'Allah. Yang penting usaha dan niat yang ikhlas. (^-^)


Warnailah perjalanan. (^-^)



January 18, 2012